Αλέξανδρος Μπαλτατζής 17/11/2010

17 Νοεμβρίου, 2010

Στα χρόνια  της ωριμότητας ο Μπαλτατζής

 

Νέα καθυστέρηση, με πρόσχημα αυτή τη φορά την εξειδίκευση των προκηρύξεων και την… απλοποίησή τους, προκαλούν οι χειρισμοί του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, στα Σχέδια Βελτίωσης. Κι ενώ όλη η αγορά και όλοι οι αγρότες περιμένουν από βδομάδα σε βδομάδα να προκηρυχθεί το περιβόητο Μέτρο 121 του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», βγαίνει ο κ. Σκανδαλίδης στη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης 3 Νοεμβρίου και δηλώνει ότι το υπουργείο θα έχει δημοσιεύσει τις προκηρύξεις μέχρι το… τέλος του έτους, επικαλούμενος την απλοποίηση των διαδικασιών. Η αλήθεια είναι ότι όλα θα ήταν πολύ πιο απλά αν επιτέλους ξεκινούσαν αυτά τα ταλαιπωρημένα Σχέδια Βελτίωσης, που έχουν καταλήξει έρμαιο των διαθέσεων του εκάστοτε υπουργού.
<>
Κατά τη συνέντευξη τύπου, πάντως, ο υπουργός ανέλυσε έναν φιλόδοξο σχεδιασμό με βάση τον οποίο θα διοχετευθεί στην αγροτική οικονομία, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ένα ποσό της τάξης των 2,1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2011, ενώ παράλληλα τόνισε ότι μεταξύ των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ο «Μπαλτατζής» παρουσίαζε την υψηλότερη απορροφητικότητα κονδυλίων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου (24,1%).

 
<>
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου και της αρμόδιας Ειδικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, το πρώτο μέτρο που θα «ανοίξει» είναι το 144 και αφορά όλους τους καπνοπαραγωγούς που έχουν ενεργοποιήσει δικαιώματα φέτος, με προϋπολογισμό 220 εκατ. ευρώ. Η πρώτη πληρωμή στους δικαιούχους του Μέτρου 144, που έχει σκοπό την επιστροφή της ενίσχυσης των 9.000 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2011 (4.500 ευρώ) και θα ακολουθήσουν τα 3.000 ευρώ το 2012 και άλλα 1.500 ευρώ το 2013.
<>
Επίσης, η τελική κατανομή των κονδυλίων που προβλέπονται για τα Σχέδια Βελτίωσης ανά κατηγορία δικαιούχων είναι η εξής: Νέοι Γεωργοί 50 εκατ. ευρώ, καπνοπαραγωγοί 135 εκατ. ευρώ, λοιποί γεωργοί 100 εκατ. ευρώ, συν μικρά απλοποιημένα Σχέδια Βελτίωσης. Και για τις τέσσερις κατηγορίες θα γίνουν ξεχωριστές προκηρύξεις, ενώ σκοπός είναι, αν καταστεί δυνατόν, να συνδυαστούν με τη νέα χρηματοδοτική δράση του Ταμείο Εγγυοδοσίας Αγροτικής Ανάπτυξης, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ.
<>
 
<>
Νέες προσκλήσεις ενδιαφέροντος ύψους 157 εκατ. ευρώ θα δημοσιευτούν για το Leader
<>
Τριάντα τοπικά προγράμματα Leader έχουν εκδώσει προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους δικαιούχους, ύψους 138 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται η πλήρης ενεργοποίηση του Άξονα 4 του Π.Α.Α. με νέες προσκλήσεις ύψους 157 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι συνολικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί είναι 41 με ισάριθμες Αναπτυξιακές Εταιρείες και αναμένεται η υπογραφή άλλων δύο, για τις Κυκλάδες και την Εύβοια.
<>
 

Τους 2.000 έφτασαν οι υποψήφιοι για ένταξη στα πρώην ΟΠΑΑΧ
<>
Στον Άξονα 3 (ΟΠΑΑΧ) κατατέθηκαν περίπου 2.000 αιτήσεις με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 300 εκατ. ευρώ και «έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση» διαβεβαιώνει ο Κώστας Σκανδαλίδης, προσθέτοντας ότι «στόχος είναι να έχουν επιλεγεί οι προτάσεις προς χρηματοδότηση, μέχρι το τέλος του χρόνου». Επίσης, προγραμματίζεται νέα πρόσκληση ύψους 100 εκατ. ευρώ, μέχρι το τέλος του χρόνου, για μικρά δημόσια έργα στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές, με προτεραιότητα στους πυρόπληκτους και πλημμυροπαθείς νομούς.
<>
 

Έρχονται το 2011 τα Μικρά Φυτικά Σχέδια Βελτίωσης
<>
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 προγραμματίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να έχει δημοσιεύσει την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα νέα απλοποιημένα μικρά Σχέδια Βελτίωσης, στο πρότυπο των Μίνι Σχεδίων Ζωικής Παραγωγής (μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο), επιβεβαιώνοντας και το σχετικό δημοσίευμα της Agrenda, που είχε προαναγγείλει την πρόθεση του υπουργείου, χωρίς όμως να προσδιορίζει τον δεσμευμένο προϋπολογισμό για τη συγκεκριμένη δράση.
<>
<>
 

Προκήρυξη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011
<>
● Σχέδια Βελτίωσης αποκλειστικά για Νέους Γεωργούς, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.
<>
● Σχέδια Βελτίωσης για όλους τους υπόλοιπους αγρότες, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ. Έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση.
<>
● Μέτρο 144 για όσους καπνοπαραγωγούς έχουν ενεργοποιήσει δικαιώματα (προκήρυξη εντός του Νοεμβρίου) ύψους 220 εκατ. ευρώ.
<>
● «Συμμετοχή Γεωργών σε Συστήματα Ποιότητας», για πιστοποίηση κατά Agro και βιολογικά, αναμένεται νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος με προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ.
<>
● Μέτρο προώθησης των ποιοτικών προϊόντων στο εξωτερικό, με προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ.
<>
● Μικρά δημόσια έργα στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές, με προτεραιότητα στους πυρόπληκτους και πλημμυροπαθείς νομούς, ύψους 100 εκατ. ευρώ.
<>
● Θα έχει ολοκληρωθεί η ενεργοποίηση του Leader σε όλους τους νομούς, όπου έχουν εγκριθεί.
<>
 
<>
Προκήρυξη μέχρι το τέλος του 2010
<>
● Μέτρο 123 «Αύξηση της Αξίας των Γεωργικών Προϊόντων», νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος ύψους 200 εκατ. ευρώ.
<>
● Την άνοιξη του 2011 πρόσκληση για όλες τις επιλέξιμες περιοχές της χώρας για το μέτρο αντιμετώπισης της νιτρορύπανσης ύψους 70 εκατ. ευρώ, εκτός από την Αργολίδα και την Κορώνεια, που ήδη έχει ενεργοποιηθεί.
<>
● 50 εκατ. ευρώ για τη βιολογική γεωργία και 30 εκατ. ευρώ για τη βιολογική κτηνοτροφία
<>
● 15 εκατ. ευρώ για την προστασία των υγροτοπικών συστημάτων, 20 εκατ. ευρώ για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και 7 εκατ. ευρώ για την προστασία του αγροτικού τοπίου (Ελαιώνας Άμφισσας, Αμπελώνας Θήρας).
<>
● Γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις για: α) Όσους έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια του καπνού με 60 εκατ. ευρώ και β) ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας καπνού με 60 εκατ. ευρώ.
<>
● Δράσεις για τα δάση σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, με προϋπολογισμό 230 εκατ. ευρώ: α) Αποκατάσταση δασών, β) δράσεις πρόληψης, γ) αύξηση αξίας δασοκομικών προϊόντων και δ) βελτίωση δασικού δικτύου.
<>
 
<>
Προκήρυξη μέχρι το τέλος του 2011
<>
● Μικρά απλοποιημένα Σχέδια Βελτίωσης μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2011.
<>
● Σύσταση Ταμείου Εγγυοδοσίας Αγροτικής Ανάπτυξης με 130 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με επαναπροκήρυξη Σχεδίων Βελτίωσης…
<>
 
<>
Νιτρορύπανση μόνο με 70 εκατ.
<>
Προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι της καθυστέρησης των Σχεδίων Βελτίωσης, ο Κώστας Σκανδαλίδης μίλησε για το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» ως το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα. Οι αριθμοί του Ειδικού Γραμματέα, Βαγγέλη Διβάρη, το «επιβεβαίωσαν», αφού εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2010 θα έχουν γίνει πληρωμές που αντιστοιχούν στο 30% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος.
<>
Βέβαια, οι ειδήσεις από τη συνέντευξη τύπου της 3ης Νοεμβρίου στη λεωφόρο Αθηνών, δεν σταμάτησαν εκεί: Ο κ. Σκανδαλίδης επέμεινε με νόημα στο ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης του 2011 θα έχουν προκηρυχθεί οι δράσεις αντιμετώπισης της νιτρορύπανσης για όλες τις επιλέξιμες περιοχές, εκτός από την Αργολίδα και την Κορώνεια, «και για τη Θεσσαλία», τόνισε και πρόσθεσε ότι η δημόσια δαπάνη θα είναι 70 εκατ. ευρώ.
<>
Για όλο το Πρόγραμμα, ο κ. Σκανδαλίδης είπε τα εξής: «Μέχρι το τέλος του 2011 θα διατεθούν για την ανάπτυξη της υπαίθρου 2 δισ. ευρώ:
<>
● 650 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις και 780 εκατ. ευρώ για δημόσια έργα είναι αυτή τη στιγμή στον «αέρα» (έχει δημοσιευτεί η προκήρυξη).
<>
● 330 εκατ. ευρώ πληρώνονται κάθε χρόνο για γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις και εξισωτική αποζημίωση.
<>
Μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουν προκηρυχθεί:
<>
● 1,3 δισ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις (κυρίως σχέδια βελτίωσης, μέτρα για καπνό, μεταποίηση, Leader).
<>
● 330 εκατ. ευρώ για δημόσια έργα στην ύπαιθρο και στα δάση.
<>
● 470 εκατ. ευρώ για γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις και εξισωτική αποζημίωση».
<>
 
<>
Νέοι Γεωργοί
<>
«Εγκαταστάθηκαν 8.500 νέοι γεωργοί και έχουν ήδη πληρωθεί τα 83 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης και πρόσθεσε ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου θα πληρωθούν τα υπόλοιπα 26 εκατ. ευρώ της προκαταβολής».
<>
 
<>
Μεταποίηση και εμπορία
<>
Η Διαχειριστική Αρχή έχει εγκρίνει 40 προτάσεις για να ενταχθούν στο Μέτρο 123 «Αύξηση της Αξίας των Γεωργικών Προϊόντων», ενώ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των αξιολογήσεων των προτάσεων και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 θα υπάρξει νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος ύψους 200 εκατ. ευρώ.
<>
<>
 

Γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις
<>
«Στις αρχές του επόμενου χρόνου, για τη βιολογική γεωργία προκηρύσσονται 50 εκατ. ευρώ και για τη βιολογική κτηνοτροφία 30 εκατ. ευρώ. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 θα έχουμε προσκλήσεις ύψους 42 εκατ. ευρώ για την προστασία των υγροτοπικών συστημάτων, για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία του αγροτικού τοπίου (Ελαιώνας Άμφισσας, Αμπελώνας Θήρας)».
<>
 
<>
Άξονας 3 (πρώην ΟΠΑΑΧ)
<>
Ολοκληρώθηκε την 1η Νοεμβρίου η παραλαβή αιτήσεων για τις εξής δράσεις ιδιωτικών επενδύσεων:
<>
● Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων
<>
● ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων
<>
● διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες.
<>
Κατατέθηκαν περίπου 2000 αιτήσεις με αιτούμενη δημόσια δαπάνη περίπου 300 εκατ. ευρώ και «έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση» διαβεβαιώνει ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «στόχος είναι να έχουν επιλεγεί οι προτάσεις προς χρηματοδότηση, μέχρι το τέλος του χρόνου». Επίσης, προγραμματίζεται νέα πρόσκληση ύψους 100 εκατ. ευρώ, μέχρι το τέλος του χρόνου, για μικρά δημόσια έργα στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές, με προτεραιότητα στους πυρόπληκτους και πλημμυροπαθείς νομούς.
<>
 
<>
Άξονας 4 (προσέγγιση Leader)
<>
Στην πληρωμή προκαταβολών προς τις Ομάδες Τοπικής Δράσης (Αναπτυξιακές Εταιρείες) ύψους 8 εκατ. ευρώ σκοπεύει να προχωρήσει η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος μέχρι το τέλος του χρόνου. Όπως έχει γράψει και η Agrenda σε προηγούμενο φύλλο, 30 τοπικά Leader έχουν εκδώσει προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους δικαιούχους, ύψους 138 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται η πλήρης ενεργοποίηση του Άξονα με νέες προσκλήσεις, ύψους 157 εκατ. ευρώ, μέχρι το τέλος του χρόνου.
<>
 
<>
Καπνοπαραγωγοί
<>
Για το Μέτρο 144 «καταφέραμε να διασφαλίσουμε 220 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης: «Η προκήρυξη θα γίνει μέσα στο Νοέμβριο και οι πληρωμές στα μέσα του 2011, μαζί με την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης. Παράλληλα, για τα υπόλοιπα κονδύλια του καπνού, θα γίνει νέα προκήρυξη ύψους 135.000.000 ευρώ για Σχέδια Βελτίωσης, έχουν ήδη προκηρυχθεί 52 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις του Άξονα 3 και μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2011 θα προκηρυχθούν δύο γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις για:
<>
● Όσους έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια του καπνού με 60 εκατ. ευρώ. Ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας καπνού με 60 εκατ. ευρώ».
<>
Πηγή Agronews.