Δασικοί χάρτες και ΑΤΑΚ απειλούν και την εξόφληση του τσεκ

19 Νοεμβρίου, 2018
Trakter Karotsa

Τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από τη μη χορήγηση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης σε πάνω από 66.000 παραγωγούς, κυρίως εξαιτίας των δασικών χαρτών αλλά και της μη συμπλήρωσης του ΑΤΑΚ (ταυτοποίηση αγροτεμαχίου).


Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Παναγιώτης Αλευράς, Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρ. Αντιπεριφερειάρχης της ΠE Μεσσηνίας: «Συγκεκριμένα δεν εισέπραξαν την προκαταβολή ενιαίας ενίσχυσης όσοι αγρότες έχουν εκτάσεις ή τμήματα αυτών εντός δασικών χαρτών και δεν έχουν προχωρήσει στις προβλεπόμενες νομικές ενέργειες  (υποβολή αντιρρήσεων ή ενστάσεων προδήλωση σφάλματος κ.λ.π.).

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ασυνεννοησίας των συναρμόδιων Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μάλιστα και στους μερικώς κυρωμένους δασικούς χάρτες, δεν έχουν συμπεριληφθεί τα αποτελέσματα της εξέτασης του συνόλου των ενστάσεων, των αντιρρήσεων και των προφανών σφαλμάτων για τα οποία έχουν γίνει οι ανάλογες αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εκκρεμότητες των αγροτικών εκτάσεων  από τους αναδασμούς ή εξαγορών και δεν πρόλαβαν να καταχωρισθούν ή να εξετασθούν στους δασικούς χάρτες.

Θεωρείται ότι το θέμα των δασικών χαρτών αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια του Πυλώνα Ι των αμέσων ενισχύσεων, αλλά και του Πυλώνα ΙΙ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης , Βιολογική Καλλιέργεια κ.λ.π. ).

Δεν πληρώθηκαν επίσης 5.600 γεωργοί  με μη τεκμηρίωση ιδιοκτησίας των αγροτεμαχίων (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου) που δηλώθηκαν στην Ενιαία Ενίσχυση του 2018 σε σχέση με τα στοιχεία που τηρούνται στην ΑΑΔΕ.

Έτσι ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαψεύδει τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου που δήλωνε (23-3-2018), ότι φέτος τα δικαιώματα των παραγωγών θα πληρωθούν κανονικά είτε υπάρχει ΑΤΑΚ είτε όχι στο ΟΣΔΕ.

Επειδή τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι σύνθετα και πολλά με τεράστιες επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα, απαιτείται άμεσα συντονισμός των συναρμόδιων Υπουργείων και Φορέων, προς άρση του αδιεξόδου και επίλυση του θέματος με συγκεκριμένες ενέργειες:

  • Επειδή τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι σύνθετα και πολλά με τεράστιες επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα, απαιτείται άμεσα συντονισμός των συναρμόδιων Υπουργείων και Φορέων, προς άρση του αδιεξόδου και επίλυση του θέματος με συγκεκριμένες ενέργειες:
  • Να ενημερωθούν οι παραγωγοί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την αιτία που δεν καταβλήθηκε η προκαταβολή.
  • Να δοθεί παράταση στους δικαιούχους ώστε να υποβάλλουν αντιρρήσεις, εντάσεις και προσφυγές όσοι δεν το έπραξαν στα οικεία Δασαρχεία.
  • Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, πριν την καταβολή της εξόφλησης της Ενιαίας Ενίσχυσης του Δεκεμβρίου, να αποδέχεται ενστάσεις των δικαιούχων με πειστήριο την υποβολή οιουδήποτε ένδικου μέσου, ώστε να ολοκληρωθεί η πληρωμή των δικαιούχων παραγωγών με την αιρεσιμότητα της απόφασης της δικαιοσύνης .

Συμπερασματικά οφείλω να τονίσω ότι σε μια εποχή που το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται από το υψηλό καλλιεργητικό κόστος και τις αυξημένες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις , οφείλει τουλάχιστον η πολιτεία να διασφαλίζει τις προβλεπόμενες ενισχύσεις και επιδοτήσεις που προβλέπονται στην Κοινή Αγροτικής Πολιτική».

Πηγή