Διαθέσιμο το 70% της Βασικής Ενίσχυσης από το απόγευμα της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου

22 Οκτωβρίου, 2019
Money 696x383

✱ Ποιοι δικαιούχοι δεν θα λάβουν την προκαταβολή
✱ Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο διοικητικός έλεγχος των μεταβιβάσεων ΔΒΕ

«Κλείδωσε» η ημερομηνία για την καταβολή του 70% της Βασικής Ενίσχυσης στους δικαιούχους παραγωγούς, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να προγραμματίζει, όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η «ΥΧ», την πολυαναμενόμενη πληρωμή πριν από την 28η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, από το απόγευμα της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα μέσω ΑΤΜ και το πρωί της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου όλοι θα έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό τους από τα υποκαταστήματα των τραπεζών.

Το υπόλοιπο 30% της Βασικής, μαζί με το Πρασίνισμα και την Ενίσχυση για τους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας, δηλαδή η εκκαθάριση των άμεσων ενισχύσεων έτους 2019, θα καταβληθεί στο σύνολο των δικαιούχων παραγωγών, όπως είθισται τα τελευταία χρόνια, από τα μέσα προς τα τέλη Δεκεμβρίου.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, πάνω από το 98% των δηλούμενων δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης θα πληρωθεί στους δικαιούχους, για τέταρτο συνεχόμενο έτος, γεγονός που αποδεικνύει και την υψηλή απόδοση του συστήματος (ΟΠΕΚΕΠΕ, Φορέας Συντονισμού και δίκτυο πιστοποιημένων ΚΥΔ). Σε αριθμούς αυτό μεταφράζεται ότι περίπου 586.500 παραγωγοί θα λάβουν συνολικό ποσό ύψους 990 εκατ. ευρώ περίπου για τη Βασική Ενίσχυση έτους 2019, μετά και από τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων, που έχει προηγηθεί.

Ωστόσο, και πρέπει να επισημανθεί, ότι την προκαταβολή της Βασικής δεν θα τη λάβουν όλοι οι δικαιούχοι, καθώς κάθε πληρωμή επηρεάζεται πάντα από τα αποτελέσματα του εκάστοτε διασταυρωτικού μηχανογραφικού ελέγχου. Στην περίπτωση αυτή, το τελικό ποσό που θα καταβληθεί εξαρτάται από τα ευρήματα που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του ελέγχου για την επεξεργασία της χορήγησης προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης.

Ποιοι μένουν εκτός

Καλό είναι, λοιπόν, οι δικαιούχοι παραγωγοί να έχουν υπόψη τους αφενός ότι την ερχόμενη εβδομάδα χορηγείται το 70% της Βασικής –διαδικασία, υπενθυμίζεται, που επαναλαμβάνεται και φέτος όπως και σε άλλα κράτη-μέλη με έγκριση της Κομισιόν–, αφετέρου ότι εκτός της συγκεκριμένης πληρωμής αναμένονται:

✱ Οι παραγωγοί με δικαιούμενο ποσό Βασικής Ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ. Εφόσον, όμως, το συνολικό ποσό των άμεσων ενισχύσεων υπερβαίνει το ποσό των 250 ευρώ, τότε οι παραγωγοί αυτοί θα πληρωθούν το σύνολο του ποσού, κατά την εκκαθάριση στο τέλος του χρόνου.

✱ Παραγωγοί για τους οποίους εκκρεμεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της «ΥΧ», μέχρι την περασμένη Τρίτη, από τις 31.972 αιτήσεις που είχαν ελεγχθεί (σε σύνολο 32.993) εγκεκριμένες ήταν οι 31.192. Ο διοικητικός έλεγχος παραμένει σε εξέλιξη.

✱ Παραγωγοί για τους οποίους εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού γεωργού.

✱ Παραγωγοί που τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2019, δεν έχουν ταυτοποιηθεί με τα στοιχεία από την AAΔΕ.

✱ Παραγωγοί που τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που δήλωσαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης δεν έχουν ταυτοποιηθεί με το τραπεζικό ίδρυμα. Με βάση τα παραπάνω, αυτήν τη στιγμή είναι παρακινδυνευμένη η όποια εκτίμηση, όσον αφορά τον αριθμό των παραγωγών, αλλά και το ποσό που θα τους χορηγηθεί ως προκαταβολή την ερχόμενη Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, από τους 596.180 παραγωγούς που κρίθηκαν δικαιούχοι της Βασικής Ενίσχυσης, έλαβαν την προκαταβολή οι 536.247. Το ποσό που καταβλήθηκε ήταν ύψους 682.648.311,48 ευρώ.

Πηγή