Εγκατάσταση Νέων Γεωργών

1 Μαρτίου, 2009

Αγαπάτε τη ζωή στην ύπαιθρο κι αισθάνεστε ότι η δουλειά με τη γή  σας εκφράζει περισσότερο και σας προσφέρει περισσότερα από τη μέχρι τώρα επαγγελματική σας δραστηριότητα;
Αγαπάτε τη φύση και νιώθετε περήφανοι παράγοντας τα δικά σας προϊόντα;

Τότε, αν νιώθετε την ανάγκη να δημιουργήσετε την προσωπική σας επιχείρηση και να διοχετεύσετε το πάθος και τη δημιουργικότητά σας σ’ αυτή και αν μάλιστα η ιδέα της εργασίας στην ύπαιθρο σας ενθουσιάζει, τότε ίσως θα πρέπει να επιλέξετε είτε να αλλάξετε καριέρα και να γίνετε επιχειρηματίας γεωργός.
Υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση, το  ΜΕΤΡΟ 112  «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ» , βασισμένο στην εθνική και ευρωπαϊκή γεωργική πολιτική και σε μέτρα που στόχο έχουν τη συνέχιση της γεωργικής παράδοσης της χώρας από νέους ανθρώπους και την εξέλιξή της  σε ένα σύγχρονο σύστημα παραγωγής του πρωτογενή τομέα,  που σέβεται το περιβάλλον και τον καταναλωτή ,στα πλαίσια του γενικότερου στόχου- στρατηγικής  :
«Βελτίωση της Ηλικιακής Σύνθεσης του Αγροτικού Πληθυσμού»
και μέσω των προγραμμάτων :

 • «Εφάπαξ πριμοδότησης  πρώτης εγκατάστασης» και
 • «Το χαμηλότοκο δάνειο πρώτης εγκατάστασης»

Τα  προγράμματα αυτά φιλοδοξούν  να ενθαρρύνουν νέους σε ηλικία γεωργούς (έως 40 ετών) να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, εξασφαλίζοντάς τους αυτό που κάθε επιχειρηματίας ονειρεύεται: ένα δυνατό και πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα.
Με άλλα λόγια τα προγράμματα προσφέρουν για την πρώτη εγκατάσταση του επιχειρηματία γεωργού:

 • Πριμοδότηση ύψους έως  40.000€
 • Χαμηλότοκο δάνειο για την αντιμετώπιση των δαπανών 1ης εγκατάστασης, με επιδοτούμενο επιτόκιο έως 100 %

Οι παροχές αυτές συνοδεύονται από προϋποθέσεις που καθορίζουν τους δικαιούχους και τη γεωργική τους εκμετάλλευση αλλά και από υποχρεώσεις οι οποίες βέβαια δεν θα πρέπει να φοβίζουν τον ενδιαφερόμενο αλλά αντίθετα θα πρέπει να θεωρούνται, αν θέλετε,  ως αυτονόητες προκλήσεις ενός φιλόδοξου επιχειρηματικού σχεδίου.
Προκειμένου ο αναγνώστης μας να πάρει μια πρώτη ιδέα για το προφίλ του πιθανού υποψηφίου, παρακάτω περιγράφονται ορισμένες βασικές προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα.
Έτσι λοιπόν οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι :

 1. Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι Κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 2. Ενήλικες με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και που δεν έχουν ξεπεράσει το 40ο έτος της ηλικίας τους
 3. Οι ενδιαφερόμενοι που εγκαθίστανται για πρώτη φορά σε δική τους γεωργική εκμετάλλευση και αποκτούν για πρώτη φορά το δικαίωμα του αρχηγού της
 4. Μόνιμοι κάτοικοι :
 • Ορεινού ή ημιορεινού Δημοτικού ή Κοινοτικού Διαμερίσματος και Οικισμού
 • Δημοτικού ή Κοινοτικού Διαμερίσματος  κανονικής περιοχής με πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους

Από το πρόγραμμα εξαιρείται ο νομός Αττικής πλην κάποιων περιοχών

Προϋποθέσεις που αφορούν τη γεωργική εκμετάλλευση:
1.    Η γεωργική εκμετάλλευση θα πρέπει:

 • Να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας
 • Να έχει ελάχιστο μέγεθος απαιτήσεων σε εργασία τουλάχιστον μισή (0,5) ΜΑΕ (Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας)

2.    Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης να είναι:

 • Ιδιόκτητα ή
 • Μισθωμένα  για  ένα έτος και πάνω ή
 • Συνδυασμός των ανωτέρω

3.    Το ζωικό κεφάλαιο της εκμετάλλευσης να είναι ιδιόκτητο

Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι τα προγράμματα αυτά είναι δυνατό να συνδυαστούν με άλλα που όχι μόνο θα προσφέρουν στον νέο γεωργό- επιχειρηματία ισχυρή ώθηση στα πρώτα του βήματα αλλά ταυτόχρονα θα στηρίξουν και τα επόμενα. Αναφερόμαστε σε μέτρα που αφορούν τα δημοφιλή Σχέδια βελτίωσης , τα Προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, το πρόγραμμα γεωργικών συμβουλών, τα άτοκα δάνεια για Αγορά Γής, τις δανειακές διευκολύνσεις, την κάλυψη δαπανών που αφορούν σε αμοιβές Δικηγόρων-Συμβολαιογράφων, σε μείωση του κόστους των αγροτικών κατασκευών, τη χορήγηση ποσοστώσεων και δικαιωμάτων , τις  μειώσεις φόρων κ.α..

Παράλληλα  με τα γεωργικά προγράμματα «τρέχουν» και άλλου είδους προγράμματα, όπως για παράδειγμα τα προγράμματα του ΕΟΜΜΕΧ ΝΕΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ καθώς και το νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση μικρών ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ επιχειρήσεων που απασχολούν από 0 έως 50 εργαζόμενους (έχει ήδη γίνει αναφορά για τα  προγράμματα αυτά σε προηγούμενο άρθρο μας).

Όσοι ενδιαφέρεστε πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι η τελική ημερομηνία κατάθεσης των φακέλων του προγράμματος ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ είναι στις 31-12-2009 και η πρώτη γνωμοδοτική είναι για τις υποβολές έως 15-4-2009.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2373025020 και 2399021797 ή με e-mail στο balikyr@otenet.gr

Μετά τιμής
Μπαλλή Κυριακή
Σύμβουλος Επενδύσεων και Πιστοποιήσεων
Αναπτυξιακή Εταιρία ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ