Εκτροφή Σαλιγκαριών 02/2010

15 Φεβρουαρίου, 2010

ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝ

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για καλλιέργειες πρωτότυπες και προσοδοφόρες, που θα αποτελέσουν στο εγγύς μέλλον την απάντηση στις συμβατικές,(στηριζόμενες από τις επιδοτήσεις), καλλιέργειες. Μια από αυτές είναι και τα σαλιγκάρια, και μάλιστα τον τελευταίο καιρό διοργανώνονται ημερίδες ενημέρωσης για την οργανωμένη σαλιγκαροτροφία και από ειδικούς- στελέχη επιχειρήσεων εκτροφής σαλιγκαριών. Έτσι από ότι φαίνεται σε λίγο καιρό τα σαλιγκάρια δε θα αποτελούν ένα σπάνιο μεζέ για τους καλοφαγάδες που μόνο και μόνο για να τα απολαύσουν εκστρατεύουν στην ύπαιθρο μετά από βροχή φθινόπωρο και άνοιξη για να τα μαζέψουν. Οι φυσιολάτρες που πέρα από το καλό φαγητό δε χάνουν ευκαιρία για μια περιπλάνηση στην εξοχή, θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες αφορμές για τέτοιου είδους αποδράσεις. Διότι πλέον τα σαλιγκάρια δε θα είναι δυσεύρετα, αντίθετα θα μπορεί πολύ εύκολα να τα προμηθεύεται κανείς από το λιανικό εμπόριο.

 

Η σαλιγκαροτροφία λοιπόν είναι μια επιχείρηση που θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς «πράσινη», καθώς μιλάμε πάντα για βιολογική εκτροφή. Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική, γι’ αυτό και θα δούμε ότι πολλές χώρες με μεγάλες κλιματολογικές διαφορές αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα στον τομέα της εκτροφής σαλιγκαριών. Κι αυτό όχι μόνο γιατί συναντούμε λάτρεις του σαλιγκαριού σε όλες σχεδόν τις χώρες ανά την υφήλιο –συνεπώς υπάρχει εκτεταμένη αγορά- αλλά και γιατί το σαλιγκάρι συνιστά επιχείρηση που μπορεί εύκολα να στήσει κανείς και να εξασφαλίσει ικανοποιητική παραγωγή, είτε μιλούμε για ζεστά ή κρύα κλίματα.

 

Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της εκτροφής του σαλιγκαριού που φανερώνουν την ευκολία της :

 • Προτείνεται η δημιουργία ανοιχτού σαλιγκαροτροφίου, σε ελεύθερη γη χωρίς σκεπάσματα.
 • Η πλέον διαδεδομένη τεχνική της εκτροφής χαρακτηρίζεται απόλυτα βιολογική.
 • Το υψόμετρο δεν επηρεάζει την εκτροφή του σαλιγκαριού -το εκτροφείο μπορεί να εγκατασταθεί είτε στα πεδινά  είτε στα ορεινά.
 • Το εκτροφείο εγκαθίσταται και σε  επίπεδα και επικλινή εδάφη.

Μάλιστα στις χώρες που θα αναφέρουμε παρακάτω ακολουθείται το ίδιο πρότυπο-τεχνική καλλιέργειας, το οποίο προέρχεται από τη γειτονική μας Ιταλία και δεν είναι άλλο από αυτό που έχει καταρτίσει το Διεθνές Ιταλικό Ινστιτούτο, μετά από 32 χρόνια εμπειρίας. Το ιταλικό μοντέλο το ακολουθούν πλήθος χωρών.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν το σαλιγκάρι πάνω στο οποίο στηρίζονται ολόκληρες επιχειρήσεις. Το είδος λοιπόν που εκτρέφεται και προορίζεται για βιομηχανική εκμετάλλευση είναι το Helix αspersa, το πλέον διαδεδομένο στο μεσογειακό χώρο και στα εκτροφεία σαλιγκαριών και μιλώντας με αριθμητικά στοιχεία: το είδος αυτό προτιμάται στο 80% των ευρωπαϊκών εκτροφείων). Το Helix αspersa συγκεντρώνει και άλλα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως είναι:

 • η ανθεκτικότητά του σε ασθένειες (αυτό βέβαια ισχύει γενικά για το σαλιγκάρι),
 • το συντομότερο σχετικά χρονικό διάστημα στο οποίο φτάνει στην πλήρη ανάπτυξη και ωριμότητα (μέσα σε δώδεκα μήνες)
 • η προτίμηση του καταναλωτικού κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο και
 • οι υψηλότερες τιμές που απολαμβάνει,
 • η υψηλότερη σχετικά αναπαραγωγική του ικανότητα –φτάνει τα 120 αυγά ετησίως- που θεωρείται άλλωστε και το  σημαντικότερο χαρακτηριστικό του.

Πως θα αναγνωρίσουμε το Helix αspersa;  Ένα έμπειρο μάτι θα διακρίνει το είδος αυτό από το κυρτό του κέλυφος με τις 3-4 σπείρες και το οποίο  επεκτείνεται πλάγια στο κάτω μέρος. Είναι ερμαφρόδιτα, άρα γεννούν όλα, ενώ η εποχή ζευγαρώματος είναι το τέλος της άνοιξης. Κάθε σαλιγκάρι γεννά κάθε 15 λεπτά και θα γεννήσει συνολικά 80-120 αυγά καθώς η ωοτοκία διαρκεί 25-30 ώρες. Τα αυγά είναι μικρά με διάμετρο 3 mm. H εναπόθεση των αυγών γίνεται στο έδαφος αφού τα σαλιγκάρια σκάψουν ελάχιστα εκατοστά. Μετά από 20 μέρες βγαίνουν τα καινούρια σαλιγκαράκια, που είναι ίδια με τα ενήλικα βέβαια πολύ πιο μικρά από τα ενήλικα και με διάφανο κέλυφος. Το βάρος τους αυξάνεται πολύ γρήγορα όταν υπάρχει τροφή στη διάθεσή τους.

Τρία είδη επιχειρήσεων είναι δυνατό να στηριχθούν στη σαλιγκαροτροφία  ανάλογα με την έκταση που θα διατεθεί. Αν λοιπόν η μονάδα δεσμεύει έκταση:

Α) 3.000 τ.μ.,  μπορεί να λειτουργήσει μια οικογενειακή επιχείρηση για επιπλέον εισόδημα

Β) 5.000τ.μ., μπορεί να στηθεί μια επαγγελματική επιχείρηση

Γ)  από 10.000τ.μ.  και άνω η επιχείρηση γίνεται βιομηχανική.

Για την εγκατάσταση της μονάδας και τον υπολογισμό των εξόδων, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προβλέψει τα παρακάτω: α.  περίφραξη, τοποθέτηση λαμαρινών, γ. εγκατάσταση συστήματος τεχνητής βροχής, λίπανση-απολύμανση, τοποθέτηση πασσάλων.

Για την εκτροφή των σαλιγκαριών, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προμηθευτεί:  α. πιστοποιημένες μάνες, β. φυτά για διατροφή και πάχυνση, γ. ειδικό δίχτυ εσωτερικής περίφραξης και δ. απολυμαντικά.

Υπάρχει άραγε τρόπος να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις στη σαλιγκαροτροφία από το δημόσιο ταμείο; Η απάντηση είναι ναι, αρκεί το επενδυτικό σχέδιο να υπαχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, καθώς σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (KYA) καθορίζει ότι η παραγωγή, μεταποίηση και τυποποίηση σαλιγκαριών επιδοτούνται  με ενισχύσεις του Ν. 3299/2004.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει βέβαια να συντάξει μελέτη και να την καταθέσει στην έδρα της περιφέρειας της περιοχής του.

Η ενίσχυση μπορεί να φτάσει  μέχρι και 40%, για μια βιώσιμη όντως επιχείρηση θα πρέπει να εξασφαλίζονται ταυτόχρονα επαρκές μερίδιο αγοράς και ικανοποιητικές τιμές παραγωγού. Ενισχύονται πάγια στοιχεία, ενσώματα και άυλα όχι όμως και οι λειτουργικές δαπάνες. Το ποσοστό ενίσχυσης των άυλων πάγιων στοιχείων δεν θα υπερβαίνει για τις μεγάλες επιχειρήσεις το 25% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

Ενισχύονται ακόμη:

 • Η αγορά γηπέδων, σε ποσοστό 10% της ενισχυόμενης δαπάνης της επένδυσης, προκειμένου για μικρές επιχειρήσεις.
 • Η αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων και οι δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου.
 • Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.
 • Η αγορά και εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων αυτοματοποίησης διαδικασιών και μηχανοργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών αγοράς του αναγκαίου λογισμικού, καθώς και δαπανών εξοπλισμού για τη διασφάλιση του ηλεκτρονικού περιεχομένου.
 • Η κατασκευή κτιρίων ή εγκαταστάσεων που προορίζονται για τη στέγαση, την αναψυχή ή τη συνεστίαση των εργαζομένων της επιχείρησης, καθώς και αιθουσών κατάρτισης προσωπικού, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά υλοποιούνται στην περιοχή που είναι εγκατεστημένη η επιχείρηση.
 • Γενικότερα η αγορά παγίων στοιχείων ενεργητικού.

Σε ότι αφορά τις δαπάνες για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο της εκτροφής, και το σχέδιο διαχείρισής τους, ενισχύονται :

 • η αγορά ζωικού κεφαλαίου αναπαραγωγής αλλά και πολλαπλασιαστικού υλικού που είναι απαραίτητο για την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας στις περιπτώσεις ίδρυσης ή επέκτασης μονάδων
 • Ο  σχεδιασμός και η εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης της εκτροφής σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.

Στα πλαίσια στήριξης της καινοτομίας, της ποιότητας και των προσπαθειών δημιουργίας πράσινων επιχειρήσεων επιδοτούνται δαπάνες που αφορούν:

 • τα τέλη που καταβάλλονται για τη διεθνή κατοχύρωση της εφεύρεσης από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα τέλη για την ετήσια ανανέωση της διεθνούς κατοχύρωσης της εφεύρεσης για μια πενταετία, εφόσον έχει αρχίσει να πραγματοποιείται επένδυση για τη βιομηχανική εκμετάλλευσή της, ύψους τουλάχιστον δεκαπλάσιου εκείνου των τελών.
 • Οι δαπάνες εισαγωγής και προσαρμογής περιβαλλοντικά φιλικής τεχνολογίας στην παραγωγική διαδικασία
 • Οι δαπάνες μελετών που αποσκοπούν στην εισαγωγή, ανάπτυξη και εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας, τεχνογνωσίας, σύγχρονων μεθόδων και βιομηχανικών σχεδίων των παραγόμενων προϊόντων.
 • Δαπάνες που έχουν να κάνουν με μεταφορά και διάχυση της τεχνολογίας, άδειες εκμετάλλευσης ή τεχνικές γνώσεις.
 • Μελέτες για αγορές καινούργιου σύγχρονου εξοπλισμού εγκατάστασης και λειτουργίας των αναγκαίων υποδομών και διαδικασιών, καθώς και τα έξοδα πιστοποίησης των προϊόντων και των διαδικασιών διασφάλισης της ποιότητας, σύμφωνα με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα από οργανισμούς διαπιστευμένους από τον αρμόδιο εθνικό φορέα.

Σε ότι αφορά τους συμβούλους-μελετητές ισχύουν τα παρακάτω: Επιδοτούνται δαπάνες αμοιβών μελετών και συμβούλων μόνο στην περίπτωση των μικρών και μεσαίων  επιχειρήσεων σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου και δεν αφορούν συνήθεις λειτουργικές δαπάνες. Γενικά τα παρεχόμενα ποσοστά επιχορήγησης για αμοιβές μελετών και συμβούλων δεν μπορούν να υπερβούν το 50% αυτών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αναμένουμε επίσης το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης , όπου πιθανώς θα επιδοτούνται τα σαλιγκάρια με ποσοστό 50-60%.

Αυτά για τους επίδοξους σαλιγκαροτρόφους. Εμείς δεσμευόμαστε να σας ενημερώνουμε για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης γι’ αυτή αλλά και για άλλου είδους γεωργικές επιχειρήσεις που φαίνεται να υπόσχονται ευοίωνο μέλλον για τον αγροτικό κόσμο. 

 

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2373025020 και  2399021797 ή με e-mail στο balikyr@otenet.gr

 

Μετά τιμής

Μπαλλή Κυριακή

Σύμβουλος Επενδύσεων και Πιστοποιήσεων

Αναπτυξιακή Εταιρία ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ