Η Ευρωπαϊκή Ένωση Απέναντι στις ΜΜΕ

10 Οκτωβρίου, 2009

Σήμερα αγαπητοί μας αναγνώστες το άρθρο μας είναι αφιερωμένο στις Μικρομεσαίες και Μικρές Επιχειρήσεις και με αφορμή κάποιες από τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα σχολιάσουμε τη στάση και τη γενικότερη φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους.
Η διατήρηση αλλά και η αύξηση των θέσεων εργασίας ως στόχος μιας κοινωνίας που ευημερεί, συνιστά κύριο μέλημα της πολιτείας που την αντιπροσωπεύει. Σήμερα ο στόχος αυτός φαίνεται εξαιρετικά δύσκολος, λόγω της οικονομικής λαίλαπας που έχει ξεσπάσει και παρασύρει σε κατάρρευση, σαν κομμάτια ενός ντόμινο, οικονομίες που άλλοτε φάνταζαν ισχυρότατες και ασφαλείς.

Η κερδοφορία της μικρής και μικρομεσαίας επιχείρησης, αποτελεί λύση λοιπόν και γι’ αυτό προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η ιδέα,  να επενδυθούν πόροι σε αυτές με μια σειρά μέτρων, που στοχεύουν στην προσέλκυση των ενδιαφερόμενων και σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις στην καταβολή των χρημάτων.
Καταρχήν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει τη λήψη μέτρων που στόχο έχουν να εξαλείψουν κατά το δυνατό τις καθυστερήσεις στην καταβολή των χρηματικών ποσών των επιδοτήσεων.
Όσον αφορά τον καθορισμό των υποψήφιων προς ενίσχυση μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων,  πρέπει να σημειώσουμε ότι η επιτροπή δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε δυο ομάδες-στόχους επιχειρηματιών. Οι δράσεις λοιπόν που έχει προγραμματίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που θα αναφέρουμε στη συνέχεια είναι οργανωμένες σε 2 επίπεδα ανάλογα με την κατηγοριοποίηση των ομάδων-στόχων.
Η πρώτη ομάδα αφορά  δράσεις που φέρουν τον τίτλο «Επιχειρηματικό πνεύμα των νέων και εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα» στοχεύουν στην ενθάρρυνση και στήριξη των νέων στην προοπτική της αυτοαπασχόλησης, στη δημιουργία δηλαδή της προσωπικής τους επιχείρησης. Για προγράμματα αυτού του είδους θα διατεθούν 2.750.000 ευρώ. Η στήλη μας σας έχει ήδη ενημερώσει σχετικά σε προηγούμενα άρθρα για τις εξελίξεις στο θέμα,( για τα προγράμματα νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας που είναι ήδη ενεργά).
Η επόμενη ομάδα μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων που προτίθεται να στηρίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά στους πτωχεύσαντες έντιμους επιχειρηματίες. Με τα προγράμματα «Δεύτερης Ευκαιρίας» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φανερώνει το κοινωνικό της πρόσωπο και επιδεικνύει νεωτερικό και πρακτικό πνεύμα: απαλλάσσει τον έντιμο  επιχειρηματία  από το «στίγμα» της αποτυχίας, θεωρώντας τον ως πολύτιμη πηγή γνώσεων και εμπειριών, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει θέσεις εργασίας για τον ίδιο και τους εργαζόμενους που απασχολεί.
Έτσι τα προγράμματα «Δεύτερης Ευκαιρίας» προβλέπεται ότι θα περιλαμβάνουν σε πρώτη φάση:

 

  • Ρυθμίσεις που θα ελαχιστοποιήσουν το χρόνο ολοκλήρωσης της πτωχευτικής διαδικασίας.
  • Οργάνωση ενημερωτικών εκστρατειών που θα παρουσιάσει στο κοινωνικό σύνολο τη σκοπιμότητα της «Δεύτερης Ευκαιρίας» ώστε να εξαλειφθούν οι όποιες προκαταλήψεις
  • Προώθηση ανταλλαγών ιδεών, στρατηγικών και μέτρων μεταξύ των  κρατών-μελών σχετικά με την παροχή της «Δεύτερης Ευκαιρίας».

Πέρα όμως από τις συγκεκριμένες δράσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα ενίσχυσης και για τους επιχειρηματίες εκείνους που δεν εμπίπτουν στις προηγούμενες κατηγορίες. Μέσα στα πλαίσια εκδηλώσεων της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» που έχει προγραμματίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να λάβουν πληροφορίες και υλικό χρήσιμο για τις αιτήσεις τους.
Έτσι λοιπόν και σήμερα με αφορμή αυτές τις πολύ γενικές πληροφορίες για τις δράσεις που αφορούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν όλοι, από τον άπειρο αλλά δυναμικό νέο ως τον έμπειρο επιτυχημένο ή τον αναξιοπαθούντα έντιμο επιχειρηματία, θα θέσουμε ξανά το ίδιο ερώτημα: Ευκαιρία ή κρίση; Η απάντηση δική σας.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2373025020 και 2399021797 ή με e-mail στο balikyr@otenet.gr

Μετά τιμής
Μπαλλή Κυριακή
Σύμβουλος Επενδύσεων και Πιστοποιήσεων
Αναπτυξιακή Εταιρία ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ