Με μοναδικούς δικαιούχους τις ομάδες παραγωγών βγαίνει στον «αέρα» εκτός απροόπτου το Μέτρο 133 του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», που αφορά την προώθηση των αγροτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά και συνδυάζεται άμεσα με τους δικαιούχους του Μέτρου 132. Όπως προκύπτει από το κείμενο που δημοσιεύτηκε για διαβούλευση στον δικτυακό τόπο www.agrotikianaptixi.gr η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει ως επιλέξιμες δράσεις την ενημέρωση, την προώθηση και διαφήμιση συγκεκριμένου προϊόντος στην εσωτερική αγορά και περιλαμβάνονται σε επιχειρησιακό σχέδιο δράσης μέγιστης διάρκειας τριών ετών.
Αναλυτικότερα, αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν τα εξής:
α) Μελέτη επιχειρησιακού σχεδίου δράσης.
β) Δημοσιοποίηση επιχειρησιακού σχεδίου δράσης.
γ) Έρευνα αγοράς για αγορές – στόχους.
δ) Σχεδιασμός, εκτύπωση και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και αφισών, για το συγκεκριμένο προϊόν, όπου θα περιγράφονται τα ειδικά χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα του προϊόντος, ιδίως σε ό,τι αφορά την ποιότητα και τις μεθόδους παραγωγής, την καλή διαβίωση των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος. Θα εκλαϊκεύονται οι τεχνικές και επιστημονικές γνώσεις, τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής για το προϊόν, και θα περιλαμβάνονται οδηγίες-συνταγές χρήσης για αυτό.
ε) Διαφημιστικές καταχωρήσεις στα ΜΜΕ, δημιουργία ιστοσελίδων και ενημερωτικών ταινιών (video, cd, dvd), για το συγκεκριμένο προϊόν.
στ) Διοργάνωση – συμμετοχή σε συνέδρια και εκθέσεις προϊόντων ποιότητας, καθώς και συμμετοχή σε εμποροπανηγύρεις, στην εσωτερική αγορά.
ζ) Οργάνωση επισκέψεων μαθητών, σπουδαστών, ομάδων καταναλωτών κ.λπ. στις μονάδες παραγωγής των μελών της ομάδας παραγωγών.
η) Δραστηριότητες δημοσίων σχέσεων (με ΜΜΕ, δημοσιογράφους, διατροφολόγους).
θ)Παράλληλες εκδηλώσεις (γευσιγνωσία, προβολές μικρής διάρκειας μέσω καταστημάτων, οργάνωση επιχειρηματικών συναντήσεων κλπ).
Μη επιλέξιμες δράσεις:
1) Ενημέρωσης και προώθησης βιολογικού μελιού και μελισσοκομικών προϊόντων, από ομάδες παραγωγών των μικρών νησιών του Αιγαίου δεδομένου ότι ανάλογες δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του Καν. (ΕΚ) 1405/2006.
2) Σχεδιασμού, εκτύπωσης και διανομής ενημερωτικών φυλλαδίων και αφισών που αφορούν το βιολογικό μέλι, καθώς και διοργάνωσης ημερίδων – συνεδρίων για το προϊόν αυτό, δεδομένου ότι ανάλογες δράσεις μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Καν. (ΕΚ) 1234/2007.
3) Που χρηματοδοτούνται παράλληλα από τον Καν.(ΕΚ) 3/2008 και τους Κανονισμούς που αυτός καταργεί.
4) Που δεν αφορούν την εσωτερική αγορά.
5) Που σχετίζονται με την προώθηση εμπορικών σημάτων.
6) Που περιέχουν αναφορά στον τόπο καταγωγής του προϊόντος, εφόσον η αναφορά αυτή μπορεί να αποτελέσει βασικό μήνυμα για την προώθησή του. Ο τόπος καταγωγής ενός προϊόντος μπορεί, παρά ταύτα, να υποδεικνύεται, υπό την προϋπόθεση ότι η αναφορά αυτή είναι δευτερεύουσα σε σχέση με το βασικό μήνυμα και συνεπώς δεν μπορεί να επηρεάσει τους καταναλωτές να αγοράσουν το συγκεκριμένο προϊόν.
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο ΚΥΑ θα βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ειδικής γραμματείας και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα 13/12/2010.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη σχετική ΚΥΑ για ενισχύσεις του Μέτρου 133 ποιότητας τροφίμων