Ποιοτικό Πριμ σε Ελιές-Ελαιόλαδο 18/08/2010

18 Αυγούστου, 2010

Προϋποθέσεις για είσπραξη ποιοτικού πριμ σε ελιές- ελαιόλαδο

Οι ελαιοπαραγωγοί που θέλουν τις προσεχείς δύο ελαιοκομικές περιόδους (2010-11 και 2011-12) να εισπράξουν το κοινοτικό ποιοτικό πριμ (παρακράτημα) για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές, θα πρέπει πέραν των άλλων να έχουν ελαιοποιήσει ή επεξεργαστεί τον ελαιόκαρπό τους σε μονάδες που διαθέτουν πιστοποιητικό συμμόρφωσης κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ ΙSO 22000:2005 (σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων)

 

Δικαιούχοι του ποιοτικού πριμ για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές από τη νέα ελαιοκομική περίοδο είναι, με βάση την απόφαση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνας Μπατζελή, οι ελαιοπαραγωγοί που καλλιεργούν και παράγουν ελαιοκομικά προϊόντα ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Οι περιοχές ΠΟΠ είναι η Αργολίδα (Κρανίδι, Λυγουριό, Ασκληπείου), η Λακωνία (Κροκεές, Πέτρινα), η Μεσσηνία (Καλαμάτα), το Ηράκλειο (Αρχάνες, Βιάννος, Πεζά), το Λασίθι (Σητεία), το Ρέθυμνο (βόρειος Μυλοπόταμος) και τα Χανιά (Αποκόρωνας, Κολυμπάρι).

 

Οι περιοχές ΠΓΕ είναι η Ζάκυνθος, Θάσος, Κεφαλλονιά, Λακωνία, Λέσβος, Ολυμπία, Πρέβεζα, Ρόδος, Σάμος και Χανιά.

 

Προϋπόθεση, επίσης, αποτελεί να καλλιεργούν τηρώντας τις διαδικασίες είτε της ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής, είτε της βιολογικής γεωργίας. Παράλληλα, θα πρέπει να ελαιοποιούν τον ελαιόκαρπό τους ή να μεταποιούν τις επιτραπέζιες ελιές τους σε ελαιοτριβεία και μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς που διαθέτουν πιστοποιητικό συμμόρφωσης κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ ISO 22000:2005.

 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με την έναρξη της καινούργιας ελαιοκομικής περιόδου 2010-11 οι εν λόγω μονάδες, που συνεργάζονται με τους ελαιοκαλλιεγητές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να εισπράξουν το κοινοτικό ποιοτικό πριμ, θα πρέπει να διαθέτουν το πιστοποιητικό για το σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων.

 

Διαβάστε εδώ την απόφαση του ΥΠΑΑΤ