Καµπανάκι χτυπά ο Οργανισµός Πληρωµών για όλα τα αγροτεµάχια που φαίνονται δασικά, µετά την κύρωση των χαρτών, προκειµένου να µη χαθούν επιδοτήσεις! Πρόκειται, σου λέει, για 525.000 στρέµµατα, από τα οποία τα 353.000 είναι δηλωµένα στο ΟΣ∆Ε από παραγωγούς και πρέπει να προχωρήσουν σε εξαγορά ή να πάρουν έγκριση επέµβασης, όπως προβλέπει η νοµοθεσία! Άσε που υπάρχουν και 172.000 στρέµµατα τα οποία δεν είναι καν δηλωµένα στο ΟΣ∆Ε…
Στα τυφλά, σου λέει, προχωρούν, οι µελετητές στη συµπλήρωση των φακέλων για τη δεύτερη φάση των Σχεδίων Βελτίωσης, αφού δεν έχουν κάποιον οδηγό εφαρµογής από το υπουργείο…. Φοβούνται κι αυτοί µην κάνουν λάθος, τρέµουν και οι αγρότες µην µείνουν εκτός προγράµµατος…. Εν τω µεταξύ, εδώ κι ένα µήνα το help desk δεν απαντά καν στα ερωτήµατα που τίθενται…. Όπερ σηµαίνει ότι έχει οριστικοποιηθεί µόνο ένας µικρός αριθµός δηλώσεων….. Εξού και το αίτηµα των µελετητικών γραφείων για παράταση!
Τα παράπονά τους για το πλαφόν των 100 κιλών γάλα ανά αιγοπρόβατο, προκειµένου να είναι δικαιούχοι συνδεδεµένης, εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης. Γι’ αυτό δεν χαίρονται και µε το µπάτζετ των 50 εκατ. ευρώ, αφού οι περισσότεροι µπορεί και να… κοπούν, λόγω του εκτατικού χαρακτήρα που έχει ο κλάδος στο νησί. Άσε που το παραγόµενο γάλα, όπως λένε, θα πρέπει να έχει βεβαιωθεί από πιστοποιηµένο τυροκοµείο. Όµως όσοι τυροκοµούν το γάλα µόνοι τους, τη χάνουν την ενίσχυση…..
Το υπουργείο πρέπει πρώτα να επιλύει τα στοιχειώδη προβλήµατα των παραγωγών και ύστερα να κάνει µακρόπνοους σχεδιασµούς για την προώθηση και το marketing των αγροτικών προϊόντων, λέει ο Ροντούλης. Ρίχνει τα βέλη του στον υφυπουργό, κάνοντας λόγο για εξοργιστική απάθεια της πολιτικής ηγεσίας στα προβλήµατα των κτηνοτρόφων, όπως οι αποζηµιώσεις από τον καταρροϊκό –που ακόµα δεν έχουν λάβει- και την ανυπαρξία προσωπικού στο Κτηνιατρείο Τυρνάβου, που βάζει τρικλοποδιές στις απλές υποθέσεις τους, όπως η λήψη ενωτίων…..
Από τη µία η Ευρώπη βγάζει οδηγία για απαγόρευση των αθέµιτων εµπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασµού των τροφίµων. Μάλιστα, από τη Βάθη ζητούν να θεσπιστεί ως κοινοτική νοµοθεσία, «γιατί έχουµε αφήσει ένα πολύ µεγάλο περιθώριο ελευθερίας στις αγορές και η σηµερινή κατάσταση αποδεικνύει ότι η αυτορρύθµιση ωφελεί µόνο τους λίγους και ισχυρούς», όπως είπε ο υπουργός στο Λουξεµβούργο. Από την άλλη, ο Κατρούγκαλος ανακοινώνει ότι «η κυβέρνηση ψάχνει να βρει λύσεις, προσπαθώντας συστηµατικά να διερευνήσει τις δυνατότητες αναπροσανατολισµού των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων σε άλλες διεθνείς αγορές», µε αφορµή τι ζηµιές από το εµπάργκο. Αλλαγές ενόψει! Λες;
Ο μπλοκατζής
<>
<>