Τι είναι το ΕΣΠΑ;

15 Απριλίου, 2009

Τι σημαίνει ΕΣΠΑ είναι μία ερώτηση την οποία απαντώ καθημερινά στο γραφείο μου. Πιστεύω πως όλοι έχετε δει την διαφήμιση με τον ηθοποιό Αθερίδη να τρέχει πάνω σε μια vespa. Πολλοί νομίζουν ότι έχει να κάνει με προγράμματα που “τρέχουν” αυτή την στιγμή και ρωτούν εάν μπορούν να ενταχθούν. Φαίνεται πως δεν γνωρίζουν τι είναι το ΕΣΠΑ και επειδή έχει αναπτυχθεί μια ομίχλη σχετικά με το τί είναι και τί δεν είναι το ΕΣΠΑ, θα αποσαφηνίσουμε τα  πράγματα και στην συνέχεια θα δούμε τις τελευταίες πληροφορίες και εξελίξεις γύρω από το θέμα.

ΕΣΠΑ σημαίνει “Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς”, και είναι η νέα προγραμματική περίοδος 2007-2013. Το Γ΄ ΚΠΣ ήταν η προγραμματική περίοδος 2000-2006, το οποίο έχει φτάσει πλέον στο τέλος του. Ξεκινάει μια νέα προγραμματική περίοδος έως το 2013, η οποία ονομάστηκε ΕΣΠΑ, και είναι με άλλα λόγια το Δ΄ ΚΠΣ, δηλαδή το Τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Έχει ως κοινοτική συνδρομή 20,4 δισ. Ευρώ, τα οποία με την εθνική χρηματοδότηση αθροίζονται σε 32 δισ. Ευρώ.

Δεν είναι λοιπόν κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα όπως νομίζουν αρκετοί. Είναι γενικότερα το σύνολο των προγραμμάτων όπου μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται:
Δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος
Δράσεις για την βελτίωση της Διοικητικής ικανότητας της Δημόσιας Διοίκησης
Δράσεις για την ανάπτυξη μεταφορικών δικτύων
Δράσεις για την Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα
Δράσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού,
Δράσεις για την διάδοση των νέων τεχνολογιών, και την ψηφιακή σύγκλιση
Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ πρόκειται να υλοποιηθούν και Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, που αντιστοιχούν στο 61% των πόρων και 5 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), στα οποία κατανέμεται το 39% της δημόσιας χρηματοδότησης.

Στο  ΕΣΠΑ συμπεριλαμβάνονται και τα προγράμματα για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων, τα οποία και σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Το τομεακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα” (ΕΠΑΕ), είναι το πρώην Επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα” (ΕΠΑΝ) με συνολικό προϋπολογισμό (χωρίς τη συμμετοχή των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στα κοινοτικά προγράμματα) 3,2 δισ. ευρώ και είναι αυτό που περιλαμβάνει τις περισσότερες δράσεις για την επιδότηση νέων επιχειρήσεων και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων. Ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί καμία δράση του. Υπομονή ακόμη λίγο λοιπόν.
Τώρα τα τελευταία νέα που έχουμε γύρω από το ΕΣΠΑ είναι ότι  έχουν προκηρυχθεί κάποιες δράσεις και έπονται άλλες, όπως αναφερθήκαμε και στα προηγούμενα άρθρα μας.
Έγινε στις 4-3-09 προδημοσίευση για τα προγράμματα της Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, από τον ΕΟΜΜΕΧ, αναλυτικά αναφερθήκαμε στα προηγούμενα άρθρα μας.

Επίσης έχει ήδη προκηρυχθεί η δράση «Κουπόνια Καινοτομίας για Μικρομεσαίες επιχειρήσεις» από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω της αγοράς γνώσης και εμπειρογνωμοσύνης από τους φορείς καινοτομίας για την επίλυση προβλήματος ή/και τη βελτίωση της παραγωγικής τους διαδικασίας. Το πρόγραμμα αφορά στη χορήγηση κουπονιού καινοτομίας μέγιστης ονομαστικής αξίας 7.000 € σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν κάποιο συγκεκριμένο θέμα/πρόβλημα του οποίου η αντιμετώπιση να απαιτεί την τεχνογνωσία/εμπειρογνωμοσύνη που διαθέτει κάποιος φορέας καινοτομίας.

Περιμένουμε την προκήρυξη της δράσης για τον εκσυγχρονισμό Μικρών Επιχειρήσεων .Θα αναφέρεται σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας (μεταποίηση, εμπόριο, τουρισμός, παροχή υπηρεσιών). Θα αφορά μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 50 εργαζόμενους .Ο ενισχυόμενος προϋπολογισμός της κάθε επενδυτικής πρότασης δεν θα υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ και το ποσοστό επιχορήγησης θα ανέρχεται έως και 60% του ενισχυόμενου προϋπολογισμού της επένδυσης. Προϋπολογισμός 1,3 δις. ευρώ. Έναρξη το καλοκαίρι.

Αναμενόμενη είναι και η Ενίσχυση Μικρών και πολύ Μικρών μεταποιητικών Επιχειρήσεων
Θα αφορά μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 50 εργαζόμενους και εμφανίζουν μέσο όρο θετικής κερδοφορίας την τελευταία τριετία. Το ποσοστό επιχορήγησης θα ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 50% του ενισχυόμενου προϋπολογισμού της επένδυσης.
Προϋπολογισμός 120 εκ. Ευρώ. Έναρξη τον Απρίλιο.

Επίσης αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να προκηρυχθεί Ειδικό Πρόγραμμα για την ενίσχυση των κλάδων Κλωστοϋφαντουργίας, Ένδυσης, Υπόδησης, και Δέρματος. θα χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις που λειτουργούν τουλάχιστον 3 χρόνια, απασχολούν μέχρι 250 άτομα και έχουν τζίρο μέχρι 50.000.000 ευρώ. Το ποσό που μπορεί να πάρει κάποιος θα κυμαίνεται από 30.000 έως 180.000 ευρώ και το ποσοστό επιχορήγησης θα είναι 55%.

Στα παραπάνω επενδυτικά προγράμματα οι δαπάνες θα αφορούν κτιριακά, την αγορά εξοπλισμού, λογισμικού, την πιστοποίηση της ποιότητας, την προβολή και την προώθηση, τη συμμετοχή σε εκθέσεις κλπ.

Αναμένεται επίσης σε σύντομο χρονικό διάστημα η προκήρυξη του προγράμματος «Ενίσχυση των επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων στην ψηφιακή ασφάλεια», (e-Security), με ποσοστό επιδότησης 70%. Ο ελάχιστος προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε 5.000€ ενώ ο μέγιστος 70.000€ και αφορά Δαπάνες Εξοπλισμού, Δαπάνες Λογισμικού και Δαπάνες Υπηρεσιών.

Αυτές είναι οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε! Υπομονή λοιπόν λίγο ακόμα σε όλους τους φίλους της εφημερίδας που ενδιαφέρονται είτε να εκσυγχρονίσουν την επιχείρησή τους, είτε να ξεκινήσουν μια νέα.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2373025020 και 2399021797 ή με e-mail στο balikyr@otenet.gr

Μετά τιμής
Μπαλλή Κυριακή
Σύμβουλος Επενδύσεων και Πιστοποιήσεων
Αναπτυξιακή Εταιρία ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ