Τουρισμός της Υπαίθρου

30 Σεπτεμβρίου, 2009

Σήμερα, η στήλη μας είναι αφιερωμένη στον αγροτουρισμό και μάλιστα στην πιο διευρυμένη και εξελιγμένη του μορφή: τον  Τουρισμό της Υπαίθρου. Να θυμίσουμε ότι με τον όρο αγροτουρισμός εννοούμε κυρίως την επίσκεψη και διαμονή  σε ένα αγρόκτημα, όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις αγροτικές εργασίες ή και να συμμετέχει σε αυτές. Μάλιστα, όπως θα δούμε στη συνέχεια, ο νέος όρος που υιοθετείται πλέον για να χαρακτηρίσουμε τις υπάρχουσες αγροτουριστικές μονάδες, περιλαμβάνει και άλλου είδους επιχειρήσεις και προϊόντα όπου η Ελλάδα θα μπορούσε να επενδύσει για να παραμείνει μια από τις πιο δημοφιλείς τουριστικά χώρες.

Μέσα από το σημερινό μας άρθρο θα θέλαμε να πετύχουμε δυο στόχους: αφενός να ενθαρρύνουμε εκείνους τους συμπολίτες μας που αναζητούν μια πρωτότυπη και πολλά υποσχόμενη επιχειρηματική ιδέα, να προσανατολιστούν σε επιχειρήσεις που προωθούν τον  Τουρισμό της Υπαίθρου, με την προϋπόθεση βέβαια, ότι διαθέτουν την κατάλληλη ιδιοσυγκρασία και φιλοσοφία να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο. Αφετέρου δε, θα θέλαμε να προτείνουμε στους αναγνώστες μας να στηρίξουν αυτήν την υπέροχη ιδέα, συμπεριλαμβάνοντας στις ταξιδιωτικές τους αποδράσεις προορισμούς που σχετίζονται, με αγροτουριστικές μονάδες, με εγκαταστάσεις δηλαδή και συγκροτήματα που δημιουργήθηκαν από επιδοτούμενα προγράμματα αγροτουριστικής ανάπτυξης.
Ας δούμε λοιπόν ποιο θα μπορούσε να είναι το προφίλ του ανθρώπου που θα του ταίριαζε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά με τον τουρισμό της υπαίθρου: είναι κάποιος που ζει στην ελληνική ύπαιθρο,  είτε γιατί είναι αγρότης και ζει στο χωριό του, κοντά στα κτήματά του, είτε γιατί αποφασίζει να φύγει από τη μεγάλη πόλη και να επιστρέψει στον τόπο του, στις ρίζες του και να απολαύσει μια άλλη ποιότητα ζωής.  Η επιχείρησή του είναι η κύρια απασχόλησή του ή μια επιπλέον ασχολία που συμπληρώνει το οικογενειακό του εισόδημα, μάλιστα είναι πολύ πιθανό στην επιχείρηση αυτή να δραστηριοποιούνται και να αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο και μέλη της οικογένειάς του.
Ο επιχειρηματίας και ο επισκέπτης, ο τελικός δηλαδή αποδέκτης των προϊόντων και των υπηρεσιών του αγροτουρισμού, μοιάζει να μοιράζονται μια σχέση ιδιότυπη καθώς και οι δυο φαίνεται να διαδηλώνουν τις αξίες τους –κοινές και για τους δύο- την αγάπη στη φύση και την παράδοση.  Όταν δημιουργεί  κάποιος μια αγροτουριστική μονάδα, αισθάνεται ότι αποκαλύπτει ένα μυστικό. Αυτό μπορεί να είναι μια ξεχασμένη από το πέρασμα του χρόνου προγονική μέθοδος ή συνταγή που συμπληρώνει τα  χαμένα κομμάτια στο παζλ της κοινής μας ιστορίας. Σε άλλες περιπτώσεις ο επιχειρηματίας οργανώνει τη θεματική της μονάδας του, υποδεικνύοντας λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, με τρόπο που να ευαισθητοποιεί στα περιβαλλοντικά ζητήματα τους επισκέπτες του.
Ωστόσο η κοινωνική διάσταση του αγροτουρισμού φανερώνεται και από το γεγονός ότι συνιστά μια πολύ ελκυστική αφορμή για εσωτερικό τουρισμό, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει τόνωση του τουρισμού της χώρας ειδικά σε εποχές κρίσης όπως αυτή που διανύουμε σήμερα.
Βέβαια  η προσέλκυση τουριστών από το εξωτερικό θα είναι πάντοτε για τη Ελλάδα  ζήτημα ζωτικής σημασίας. Είναι γνωστό άλλωστε πόσο σκληρός είναι ο ανταγωνισμός των χωρών σήμερα, και πόσο μεγάλος  ο κίνδυνος να παραγκωνιστεί η Ελλάδα από άλλες χώρες που απευθύνονται στην ίδια κατηγορία τουριστών με μας προσφέροντάς τους, αν όχι καλύτερο, παρόμοιο πακέτο τουριστικών ατραξιόν. Ασφαλώς  τα μνημεία της απαράμιλλης ιστορίας μας –τα οποία πρέπει επίσης να προβάλλουμε διαρκώς  –  καθιστούν τη χώρα μας ασύγκριτο πόλο έλξης για τον εκπαιδευτικό τουρισμό, αλλά ας μη γελιόμαστε δεν αρκούν. Η χώρα πρέπει να ισχυροποιήσει τον τουρισμό της και να τον αναπτύξει ακόμη περισσότερο όχι όμως με περισσότερο τσιμέντο που και το περιβάλλον  επιβαρύνει και δε θα μας διαφοροποιήσει ποιοτικά από τους ανταγωνιστές μας.
Ο τουρισμός υπαίθρου μπορεί να προσφέρει λύσεις και ειδικά σε μια χώρα όπως η δική μας  με την «ατέλειωτη» ακτογραμμή της  και τα αμέτρητα νησιά της. Διότι στον τουρισμό υπαίθρου εντάσσεται και ο θαλάσσιος τουρισμός που μπορεί να υποστηριχθεί από  μονάδες με κατάλληλη υποδομή για ιστιοπλοΐα, καταδύσεις, ερασιτεχνική αλιεία, κολύμβηση μακρινών αποστάσεων. Οι δυνατότητες του Τουρισμού της Υπαίθρου και η ιδιαίτερη σημασία του για την εθνική οικονομία, τον καθιστούν πλέον ένα απαιτητικό αντικείμενο και γι’ αυτό περνά από την Αγροτουριστική Α.Ε του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη δικαιοδοσία του  νεοσύστατου Οργανισμού του Τουρισμού Υπαίθρου (Ο.Τ.Υ) του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.
Όσοι ενδιαφέρονται λοιπόν να δημιουργήσουν μια  επιχείρηση που να δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού της υπαίθρου θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι ο Ο.Τ.Υ προγραμματίζει παρουσιάσεις των επενδυτικών προγραμμάτων και δυνατοτήτων των επιχειρηματιών του χώρου μέσω των κινητών ομάδων ενημέρωσης και να παίρνει πληροφορίες από τη δικτυακή ιστοσελίδα του Οργανισμού. Επίσης ο Οργανισμός σκοπεύει να εισηγηθεί ένα σχέδιο διακοπών για το χειμώνα για τους Έλληνες εργαζόμενους αλλά και τους μαθητές, ώστε να δημιουργηθεί τουριστικό ρεύμα σε μια περίοδο που θεωρείται νεκρή. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα παραταθεί ο ωφέλιμος οικονομικά χρόνος για τον επιχειρηματία, ενώ ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει εξαιρετικές τιμές. Ειδικά το τελευταίο είναι δυνατό να προσελκύσει και ξένους τουρίστες. Αλλά και για το φετινό καλοκαίρι παρά τις όποιες προβλέψεις για ύφεση του τουρισμού, τα πράγματα ίσως να μην είναι τόσο δύσκολα όπως παρουσιάζονται.  Η οικονομική κρίση είναι πολύ πιθανό να μη στερήσει τελικά τις καλοκαιρινές διακοπές από τους τουρίστες που σκέφτονται να επισκεφθούν τη χώρα μας, ίσως απλά να τους κάνει πιο διστακτικούς με αποτέλεσμα να έχουμε κλείσιμο δωματίων την τελευταία στιγμή ή μια ελαφρώς καθυστερημένη τουριστική κίνηση.
Στους ενδιαφερόμενους που προβληματίζονται και διστάζουν εξαιτίας των δυσκολιών του εγχειρήματος και μάλιστα μεσούσης της οικονομικής κρίσης, προτείνουμε να οπλιστούν με αισιοδοξία. Τα προγράμματα του Τουρισμού της Υπαίθρου υπόσχονται γενναιόδωρες επιδοτήσεις, υπάρχει σχέδιο μέτρων  για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού και ποικιλία εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Και μην ξεχνάτε, όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει από τη στήλη μας: η κρίση γεννά ευκαιρίες!
Στην ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ θα ακούσουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις ιδέες σας και θα προτείνουμε και δικές μας, ώστε η «επιχείρηση Τουρισμός της Υπαίθρου» να στεφθεί με επιτυχία.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2373025020 και 2399021797 ή με e-mail στο balikyr@otenet.gr

Μετά τιμής
Μπαλλή Κυριακή
Σύμβουλος Επενδύσεων και Πιστοποιήσεων
Αναπτυξιακή Εταιρία ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ