Σήμερα για μια ακόμη φορά θα αναφερθούμε στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, αγαπημένο θέμα για μας, για πολλούς λόγους. Ίσως ένας από τους ισχυρότερους λόγους για τους οποίους το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται τακτικά στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις είναι η συμπάθεια που συχνά νιώθει κανείς για το αουτσάϊντερ σε οποιοδήποτε αγώνα της ζωής και αν αναφερόμαστε: δεν περιμένει κανείς ποτέ από το αουτσάϊντερ να κερδίσει, να βγει στο προσκήνιο ως πρωταγωνιστής παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του, τον άξιο αγώνα του.
Έτσι λοιπόν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις θεωρήθηκαν ως είδος – μορφή επιχείρησης-υπό εξαφάνιση από τους οικονομικούς εγκεφάλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι΄αυτό δε δρομολογήθηκαν τακτικές και πρακτικές ενίσχυσής τους.
Γνωρίζουμε ότι στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα από τα ισχυρότερα κριτήρια βάσει των οποίων χαράσσονται στρατηγικές και διαμορφώνονται τα χρηματοδοτικά προγράμματα, είναι η αύξηση των θέσεων εργασίας και ο περιορισμός της ανεργίας. Τα μεγάλα κεφάλια λοιπόν σκέφτηκαν ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να στραφεί σε μέτρα ανάπτυξης και στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η πρότασή τους ακόμη και σήμερα μας φαίνεται πολύ λογική: από μια καινούρια μεγάλη επιχείρηση αναμένονται μαζικές προσλήψεις και από μια παλαιότερη –μεγάλη πάντα- επιχείρηση που αναπτύσσεται και επεκτείνεται, αναμένεται και πάλι μεγαλύτερη αύξηση προσωπικού από ότι σε μια μικρότερη. Άλλωστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις –ως αουτσάιντερ πάντα- αναμενόταν να λυγίσουν απέναντι σε επιχειρήσεις- μεγαθήρια, δηλαδή να κλείσουν ή να εξαγοραστούν.
Όμως η αγορά επεφύλαξε τη μεγαλύτερη έκπληξη που επέφερε τη μεταστροφή στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό γιατί διαπιστώθηκε ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ήταν αυτές που δημιούργησαν το 80% των νέων θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο συνολικός αριθμός των Επιχειρήσεων στην Ευρώπη είναι περίπου 23 εκατομμύρια από τις οποίες μόνο περίπου 40.000 είναι μεγάλες, αριθμούν δηλαδή πάνω από 500 άτομα προσωπικό.
Αυτό λοιπόν που δείχνουν τα νούμερα και οι μελέτες είναι ότι η ανύψωση του βιοτικού επιπέδου και η αύξηση των θέσεων απασχόλησης απορρέουν από τις μικρές επιχειρήσεις και τη μεταλαμπάδευση μιας νοοτροπίας υγιούς επιχειρηματικότητας. Όλα αυτά τα καινούρια στοιχεία συντέλεσαν στη διαμόρφωση ενός ρεύματος υποστήριξης της Μικρομεσαίας Επιχείρησης, γνωστό ως Small Business Act και συνιστά μια πρωτοβουλία όπου προτεραιότητα στην χρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία δίνεται στη μικρή/μικρομεσαία επιχείρηση. Εμείς θα λέγαμε ότι συνιστά Δράση Ανάδειξης της Μικρομεσαίας Επιχείρησης σε μοχλό οικονομικής ανάπτυξης. Μάλιστα ενδεικτικό στοιχείο αυτής της στροφής στη μικρή/μικρομεσαία επιχείρηση είναι το μότο: think small first (σκέψου/φρόντισε πρώτα τον «μικρό»).
Οι στρατηγικές με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να μεριμνήσει για τους «μικρούς» συνοψίζονται σε 10 σημεία-αρχές:
- Καθορισμός των κανόνων που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη της μικρής επιχείρησης σε παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης
- Δημιουργία θεσμικού περιβάλλοντος για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, νομοθετικό κ.τ.λ.) με κοινωνικό στόχο την πρόοδο των μικρών επιχειρηματιών και των μικρών επιχειρήσεων και την επιβράβευση της επιχειρηματικότητας.
- Υποστήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τρόπο που να διευκολύνει την αξιοποίηση ευκαιριών.
- Ενθάρρυνση και υποστήριξη των επιχειρήσεων (μικρών και μικρομεσαίων) με τρόπο που να τις βοηθά να επωφεληθούν από τις δυνατότητες που παρέχει η ανάπτυξη των αγορών.
- Παροχή κινήτρων για την απόκτηση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και την αναβάθμιση των τεχνικών μέσων και ένταξη καινοτομιών στην επιχείρηση.
- Ρυθμίσεις στο σύστημα της Δημόσιας Διοίκησης που να επιτρέπουν στα όργανα της, να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
- Διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς που να αφορούν σε δημόσιες συμβάσεις και επιδίωξη μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας των κρατικών ενισχύσεων προς αυτές.
- Δημιουργία νομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος που να διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και να προωθεί τις έγκαιρες εξοφλήσεις κατά τις εμπορικές συναλλαγές.
- Παροχή κινήτρων που να προωθούν την αξιοποίηση από τη μικρομεσαία επιχείρηση τεχνικών, μεθόδων και εξοπλισμού φιλικών προς το περιβάλλον.
- Εξασφάλιση δεύτερης ευκαιρίας για έντιμους επιχειρηματίες που κινδυνεύουν να πτωχεύσουν
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τα κράτη μέλη της να προχωρήσουν σε διάλογο με το κοινωνικό σύνολο ώστε να αποκρυσταλλωθούν οι 10 αυτές αρχές σε ρεαλιστικές και πρακτικές προτάσεις. Και η Ελλάδα προχώρησε σε δημόσιες διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό με τα εμπορικά επιμελητήρια όλης της χώρας, με αναπτυξιακές εταιρίες, παραγωγικούς φορείς και ομοσπονδίες βιοτεχνών και εμπόρων, με στόχο την ερμηνεία των 10 αρχών με βάση την ελληνική πραγματικότητα και τη σύνταξη προτάσεων που να ανταποκρίνονται στα δεδομένα και τις ανάγκες της χώρας μας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε ακόμη να εντάξουν στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων την πρωτοβουλία Small Business Act και να αναφέρονται στην πρόοδο που σημειώνεται στο θέμα αυτό στις ετήσιες εκθέσεις τους με έτος αφετηρίας το 2009. Έχει καταστήσει πλέον σαφές ότι η μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν βασική της προτεραιότητα.
Μ΄ αυτόν τον τρόπο λοιπόν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από αουτσάϊντερ μετατράπηκαν σε φαβορί, διαψεύδοντας τα προγνωστικά που προοιώνιζαν κρίση για αυτήν τη μορφή επιχειρηματικότητας. Η πραγματικότητα όμως τις αναδεικνύει ως μέσο ανάδειξης ευκαιριών.
Κλείνοντας το άρθρο μας διατυπώνουμε ως εξής ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ : μπορούμε πλέον να στοιχηματίσουμε με ασφάλεια οτι αυτός ο αγώνας δρόμου θέλει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις νικητές.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2373025020 και 2399021797 ή με e-mail στο balikyr@otenet.gr
Μετά τιμής
Μπαλλή Κυριακή
Σύμβουλος Επενδύσεων και Πιστοποιήσεων
Αναπτυξιακή Εταιρία ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ