Μια τελευταία ανακοίνωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης, αποτελεί αφορμή για το σημερινό μας θέμα, το οποίο είχαμε έτσι κι αλλιώς σκοπό να θίξουμε, τόσο για την οικονομική του σημασία όσο και για την περιβαλλοντική. Αναφερόμαστε στα φωτοβολταϊκά τόξα, μια καινούρια τεχνολογία που σιγά σιγά θα ενταχθεί στην καθημερινότητά μας, καθώς μας προσφέρει μια εξαιρετική λύση για παραγωγή φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας, με ελάχιστο κόστος που αφορά κυρίως στην τεχνικό εξοπλισμό. Με τα νέα μέτρα λοιπόν που λαμβάνονται, οι στέγες των σπιτιών μας θα αποτελούν έναν ενεργειακό πυρήνα, καθώς σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης μόλις στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένονται οι πρώτες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών τόξων σε στέγες ιδιωτικών κατοικιών.
Μέσα στις επόμενες δεκαπέντε μέρες θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα συνυπογραφεί από τους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ, η οποία επιτρέπει στους ιδιώτες να μετέχουν στην παραγωγή ρεύματος με την τεχνολογία αυτή με τρόπο ευέλικτο παρακάμπτοντας τις τόσο κουραστικές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Δε θα απαιτείται μεσολάβηση της πολεοδομίας, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, του Υπουργείου Ανάπτυξης ή τα Εφορίας, καθώς καμιά ειδική άδεια δεν απαιτείται και δε χρειάζεται να ανοιχθεί βιβλίο στην Εφορία, ενώ όσοι υποστηρίξουν την καινοτομία αυτή, δε θα φορολογούνται αν και θα απολαμβάνουν οικονομικά οφέλη.
Για κάποιους από σας που παρακολουθούν το ζήτημα πιο ζεστά τονίζουμε ότι κατόπιν πιέσεων από το Σύνδεσμο Παραγωγής Ενέργειας Φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ) εξαιρείται ο όρος από το προσχέδιο της Κ. Υ.Α. που προέβλεπε ότι για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα. Αντίθετα θα επιτρέπεται τα μικρά φωτοβολταϊκά να υλοποιηθούν και σε μικρά οικόπεδα (κάτω των 4 στρεμμάτων) με κατάλληλο σχήμα. Σύμφωνα με το ίδιο προσχέδιο θα ήταν απαραίτητη η θεώρηση εργασιών μικρής κλίμακας με προϋπολογισμό έργου, στον οποίο δεν εξαιρείται σαφώς ο μηχανολογικός εξοπλισμός. Στην τελική όμως μορφή της ΚΥΑ θα αναφέρεται ρητά ότι δεν περιλαμβάνεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός στον προϋπολογισμό του έργου για τη θεώρηση εργασιών μικρής κλίμακας.
Μοναδική υποχρέωση είναι το κτίριο όπου εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό να έχει ηλιακό θερμοσίφωνα ή θερμικό ηλιακό για την κάλυψη των αναγκών σε ζεστό νερό. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση κατανάλωσης με τη ΔΕΗ, ενώ το πρόγραμμα δεν ισχύει για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Πως όμως προκύπτει το οικονομικό όφελος; Καταρχήν με την παραγωγή ρεύματος μέσω των φωτοβολταϊκών τόξων μπορεί να επιτύχει κανείς ενεργειακή αυτάρκεια. Επιπλέον και ανάλογα με την έκταση της εγκατάστασης μπορεί να πουλήσει το ρεύμα στη ΔΕΗ. Και ναι μεν θα συμφωνήσουμε ότι το κόστος της εγκατάστασης είναι μεγάλο, ωστόσο τόσο η απόσβεση –σε σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα- όσο και το καθαρό κέρδος θα πρέπει να θεωρούνται σίγουρα.
Ας δούμε λοιπόν λίγο τους αριθμούς για να κάνουμε στη συνέχεια τους απαραίτητους υπολογισμούς. Κατά μέσο όρο θεωρούμε ότι ένα νοικοκυριό δαπανά 5000-7000 κιλοβατώρες. Ένας φωτοβολταϊκός σταθμός 1000 κιλοβάτ, παράγει 1300 κιλοβατώρες το χρόνο. Άρα με 5 σταθμούς εξασφαλίζουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες για μια ολόκληρη χρονιά εφόσον διαθέσουμε για το σκοπό αυτό 80 τμ. Το κόστος εγκατάστασης μιας φωτοβολταϊκής μονάδας 5 κιλοβατ εκτιμάται στα 25000 ευρώ. Η εγκατάσταση και λειτουργία του φωτοβολταϊκού, θα κοστίζει 300 – 500 ευρώ.
Πρέπει στο σημείο αυτό να λάβουμε υπόψη μας ότι η ΔΕΗ θα αγοράζει το ηλεκτρικό ρεύμα από τους ιδιωτικούς αυτούς σταθμούς προς 55 λεπτά την κιλοβατώρα, τιμή πολύ υψηλότερη απ’ αυτή που την πουλά. Αυτή είναι η τιμή αγοράς από τη ΔΕΗ σε όσους μέσα στα επόμενα τρία έτη (2009-2011) υπογράψουν συμβόλαιο μαζί της, τιμή που είναι μάλιστα εγγυημένη για 25 χρόνια και με τιμαριθμική προσαρμογή.
Γίνεται λοιπόν φανερό ότι για μια εγκατάσταση που θα αποσκοπεί στην κάλυψη των προσωπικών μας και μόνο αναγκών η απόσβεση των δαπανών μας θα πραγματοποιηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Για να εγκαταστήσετε τα φωτοβολταϊκά τόξα θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
- κατάθεση αίτησης σύνδεσης στη ΔΕΗ,
- έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία,
- υπογραφή συμβάσεων σύνδεσης και πώλησης της ενέργειας με τη ΔΕΗ και
- ενεργοποίηση της σύνδεσης.
Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται το πολύ σε 70 ημέρες.
Όλες οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα καθοριστούν με την υπουργική απόφαση, ενώ θα υπάρξει και εγκύκλιος από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τεχνικές – αισθητικές παραμέτρους.
Τα φωτοβολταϊκά τόξα λοιπόν είναι άλλη μια ευκαιρία για μας τους πολίτες να εξοικονομήσουμε αλλά και να κερδίσουμε χρήματα, και να αξιοποιήσουμε μια φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή τιμή. Γι’ αυτό και σε επόμενο άρθρο μας θα αναφερθούμε διεξοδικά στις δυνατότητες χρηματοδότησης και επιδότησής τους καθώς και στις νέες εξελίξεις, με την πεποίθηση επιπλέον ότι ανατρέπουμε το κλίμα κρίσης που έχει επικρατήσει με ισχυρή επιχειρηματολογία.
Στην ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ θα ακούσουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις ιδέες σας και θα προτείνουμε δικές μας, ώστε η «επιχείρηση εγκατάσταση επιδοτούμενων φωτοβολταϊκών » να στεφθεί με επιτυχία.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2373025020 και 2399021797 ή με e-mail στο balikyr@otenet.gr
Μετά τιμής
Μπαλλή Κυριακή
Σύμβουλος Επενδύσεων και Πιστοποιήσεων
Αναπτυξιακή Εταιρία ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ